Dr. Buzder Tímea embriológus blogja

Embrioblog

Embrioblog

Spontán teherbeesés sikertelen lombik után?

2019. október 16. - Embrioblog

bab.jpg

Igen lehetséges és nem is olyan ritkán.

Egy szeptemberben közzétett tudományos kutatás szerint 6 párból egynél (17%) spontán sikerül a teherbeesés, miután a lombik kezelés hatástalannak bizonyult. A tanulmány több, mint 2000 esetet vizsgál. 

A kutatók azt javasolják, hogy a sikertelen IVF kezelést követően a szakemberek hívják fel a párok figyelmét, hogy az első néhány évben a legmagasabb a spontán teherbeesés esélye. Ezt nyilván több dolog  befolyásolhatja, mint például az életkor, sikertelen kezeléssorozat, a meddőség miértje. Annak ellenére, hogy a tanulmány közelebb visz a meddőség-kezelés hosszabb kimenetelének megértéséhez, nem biztos, hogy pontos, mert nem veszi figyelembe az esetleges fogamzásgátlást és a teherbeesésre tett kísérletek számát.

Meglepő módon a sikeres lombikkezelés utáni spontán teherbeesés aránya egy kicsit ennél alacsonyabb, 15%.

forrás: focus on reproduction

kép: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://embrio.blog.hu/api/trackback/id/tr715226510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása