Dr. Buzder Tímea embriológus blogja

Embrioblog

Embrioblog

Meddig marad ismeretlen az anonim donor?

2019. augusztus 21. - Embrioblog

csaladfa.jpg

 

"A rendelkezésre álló genetikai információk mennyisége ma már olyan hatalmas, hogy a hímivarsejt- és petesejt donorok anonimitását, valamint az adományozásból fogant gyermekek védelmét a törvény lassan már nem tudja garantálni."- írja egy tegnapelőtt (2019.08.19.) megjelent szakmai publikáció.

Magyarországon nem gondolnám, hogy ennyire sürgető ez a probléma, de mindenképpen ebbe az irányba haladunk, hiszen egyre inkább elterjedt a külföldi donorok igénybevétele. 

"Három évvel ezelőtt Joyce Harper, az ESHRE PGD konzorciumának egykori elnöke két londoni kollégájával arra figyelmeztetett, hogy (Angliában) a ivarsejt-donorok anonimitását, a helyi jogszabályok követelményeitől függetlenül, már nem lehet garantálni. Az egyének genetikai információinak mennyisége annyira gyorsan növekszik, hogy a ivarsejt-adományozás és a szülők anonimitásra vonatkozó döntése valószínűleg rendkívül nehezen lesz betartható. 

Csupán három év elteltével eljött az idő, hogy hármójuk közül az egyikük, egy genetikus, Dr. Debbie Kennett a londoni University College munkatársa elmondta a Progress Educational Trust / Liverpool Egyetem ülésén, hogy eljutottak egy olyan szintre, amikor az adományozók névtelensége lényegében a múlté. 

Drasztikus nyilatkozata mögött az áll, miszerint közvetlen a pácienseknek elérhető teszteket már több mint 30 millió ember vette igénybe a világon. Ez olyan sok -mondta Kennett- hogy csak idő kérdése mielőtt kiderül az anonim adományozók kiléte. Egy internetes oldal, az ancestry.com önmagában 20 millió taggal büszkélkedik, akik csatlakoztak egy részletes eredet-kutatáshoz. Már 6,25% -ban egyező DNS tartalom közös másodunokatestvéri, ükszülői vagy üknagynéni/ nagybácsi kapcsolatot jelenthet. Ennek ellenére a valós életben való egyezéshez általában szükség van bizonyos összefüggési információk meghatározására, bár ez lehet olyan egyszerű, mint az életkor vagy a helyszín. Ahogy haladunk visszafele az időben és egyre kevesebb DNS közös, annál szélesebb a lehetséges kapcsolatok köre- magyarázta Kennett.

Tehát mit jelent mindez az anonimitás szempontjából a harmadik féltől származó ivarsejt-adományozás esetén? Először is az így született emberek DNS-teszt segítségével kutathatnak a biológiai szüleik után, a recipiens szülők pedig tesztelhetik a gyermeket az adományozó és más testvérek azonosítására. Ezen kívül az adományozók is kereshetik az adományozásból származó utódaikat. Ezeknek a lehetőségeknek a szempontjából, a donornak (vagy a donációból született gyermeknek) nem kell benne lennie az adatbázisban elég DNS-egyeztetés és körülmény-azonosítás. 

Ezeknek a fejleményeknek az adományozókra és az adományozott személyekre gyakorolt ​​személyes következményei rendkívül nagyok, különösen azok számára, akik olyan időben adományoztak vagy fogantak amikor az anonimitás törvényi követelmény volt, vagy még mindig fennáll (pl. Magyarország). Az ESHRE Nemzeti Képviselői Bizottsága által 2015-ben végzett, a reprodukcióra összpontosító felmérés azt találta, hogy 29 európai országból 12-ben még mindig törvényben előírt az anonim donáció.

Úgy tűnik mégis, hogy a gyermekek és az adományozók biztonságának és magánéletének jogi védelmét szolgáló törvényeknek kevés hatása van az egyéni genetikai vizsgálatokból származó információkkal szemben. És ha a jogalkotás már nem képes megtenni, ki vagy mi tudja védeni az érintett felek magánéletét és érdekeit? Az összes donációból származó gyermek és minden ivarsejtdonor esetén fennáll a nyilvánosságra hozatal kockázata - mondta Kennett, a donorok névtelenségének kora lejárt.

Ez a fejlődés gyors és látszólag visszavonhatatlan, még a termékenység gyorsan változó világában is. Ez azt is jelenti, hogy maga a meddőségi szakma hirtelen új felelősségvállalással kell, hogy szembenézzen, méghozzá annak biztosításával, hogy a donorok és a recipiensek tudatában legyenek az azonosítás kockázatával, és megkapják a megfelelő támogatást és tanácsadást, akár egy hozzáértő ügyvéd személyében."


Eredeti publikáció forrása: www.focusonreproduction.eu/article/News-in-Reproduction-Gamete-donation

A bejegyzés trackback címe:

https://embrio.blog.hu/api/trackback/id/tr9715018894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása