Dr. Buzder Tímea embriológus blogja

Embrioblog

Embrioblog

Alacsony AMH, magas FSH-Amikor meg vagyunk lőve

2019. május 14. - Embrioblog

Az AMH-t, vagy Anti-Müllerian hormont a petefészekben lévő tüszőket alkotó granulosa sejtek termelik. Mennyisége a petefészkek "petesejt-tartalmára" utal, ami egy mennyiségi, nem egy minőségi pereméter. Vizsgálata 2002-ben került a gyakorlatba. Választ ad arra a kérdésre, hogy van-e elég petesejt a spontán teherbeesés, vagy a sikeres IVF kezeléshez.

Szintje nem változik a ciklus során, bármikor levehető, 0,7 és 3 ng/ml között normálisnak tekinthető, a menopauza előtt kb. 5 évvel rohamosan csökken. Ezt a csökkenést okozhatja az életkor, korai petefészek kimerülés, bármilyen petefészket érő hatás, pl. endometriózis, ciszta, méhen kívüli terhesség okozta műtétek, stressz, nem megfelelő táplálkozás, elhízás, D-vitamin hiány.

Megtörténhet-e a csoda? Lehet-e növelni a lecsökkent AMH szintet? Összeszedtem, szakirodalmi adatok alapján a felsoroltak talán javíthatják a petefészkek "állapotát" (ez nem volt mindenhol szignifikáns):

D-vitamin, DHEA, Q10, Melatonin, L-Arginin, Hasi masszázs, Akupunktúra, Stresszoldás

 Az alacsony AMH magas FSH-val (follikulusz stimuláló hormon) párosulhat. Azt tapasztaljuk, hogy ez viszont nem mennyiségi, hanem minőségi változást, romlást jelent a petesejtekben. 

pf.JPG

 

 freepik.com

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://embrio.blog.hu/api/trackback/id/tr114827156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása