Dr. Buzder Tímea embriológus blogja

Embrioblog

Embrioblog

Ha nem jön a gólya - Mi vizsgálható a férfiaknál?

2019. március 26. - Embrioblog

1. Spermaanalízis

A 3-5 nap önmegtartóztatási időt követően a leadott ondóminta eredményét egy értékelő lapon (spermatogram-SPG) az alábbi WHO-s határértékekhez hasonlítjuk:

  • Térfogat: minimum 1,5 ml
  • Koncentráció: minimum 15 millió/ml
  • Totál spermiumszám: minimum 39 millió/minta
  • Motilitás: minimum 40%
  • Morfológia: minimum 4 % normális

Az ennek megfelelő értékek a normozoospermia kategóriába tartoznak. Az eredmény kiértékelése minden esetben andrológus szakorvos hatásköre.

Az ondómintából STD és tenyésztés is vizsgálható.

2. HBA teszt (Hyaluron Binding Assay)

A HBA-teszt a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer, ami az érett spermiumok hyaluronsavkötő képességén alapszik. Ez a megtermékenyítés folyamatának egyik lépése.  A természetben csak az érett, hyaluronsav-kötő receptorral rendelkező spermiumok tudnak kötődni a petesejt burkában lévő hyaluronsavhoz. Ennek hiánya is állhat ismeretlen eredetű meddőségi probléma hátterében.

Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://embrio.blog.hu/api/trackback/id/tr214718385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása